Skip links

Network ve Altyapı Çözümleri

Network çözümleri söz konusu olduğunda sanal ağ, yerel ağ, kablosuz ağ, uzak alan ağ ve güvenli uzak erişim gibi farklı teknolojiler gündeme gelmektedir. Bu doğrultuda sıralanan bu hususlardaki kurulum hizmetleri network çözümleri içerisine girmektedir. Ayrıca, bu teknolojiler hakkında danışmanlık hizmeti sunmak da network çözümleri formatına dahil olmaktadır. Bunun yanı sıra bakım ve destek hizmetleri de network çözümleri çerçevesinde değerlendirilmektedir.

Network konusunda ülkemiz yeni yeni farklı açılımlara imza atmaktadır. Bunun doğal sonucu olarak son zamanlarda network çözümlerine dair alternatif seçenekler sık sık gündeme gelmektedir. Bütün bu özellikler ülkemizin network çözümleri noktasında kendisini sürekli olarak geliştirmesini sağlamaktadır. Bu noktada ülkemizin network çözümleri konusunda her geçen gün geliştiğini söylemek mümkün olmaktadır.

İş yeri, ofis, konut ya da okullardaki birbirlerine yakın olan cihazlar arasındaki ağlara yerel ağ denmektedir. Yerel ağ hizmetleri, kampüslerde, okullarda ya da bir birim içerisindeki cihazlar arasında bir bağlantı oluşturan sistemlerdir. Özellikle bilgisayar ve yazıcı gibi teknolojik araçların birbirlerine bağlı olarak çalıştığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra bu cihazların birbirleriyle bağıntılı olduğu da bilinmektedir. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda yerel ağ hizmetlerinin ne kadar etkili bir hizmet olduğunu göstermektedir. Yerel ağ hizmetleri sayesinde iş yeri, ofis, okul ya da kampüs gibi alanlarda bilgi akışı sağlanarak ortak hizmetlerin planlanması ve veri akışının sağlanması mümkün hale gelmektedir. Bütün bunlar yerel ağ hizmetlerinin ne kadar gerekli bir hizmet olduğunu da gözler önüne sermektedir.

Geniş ağ hizmetleri ise; yerel ağ hizmetlerinden çok daha geniş kapsamlı olarak faaliyet alanı bulunan hizmet alanlarıdır. Geniş ağ hizmetleri, şehirleri hatta ülkeleri kapsamaktadır. Esasında genel ağ hizmetlerinin kapsama alanına yerel ağlarda girmektedir. Geniş ağ hizmetlerinin en büyük genel ağı; internet olarak tanımlanmaktadır. Kurum ve kuruluşlar arasındaki veri akışının sağlanmasında ve merkezle şubeler arasındaki veri akışının sağlıklı bir şekilde yürütülmesi geniş ağ hizmetleri sayesinde mümkün olmaktadır. Esasında geniş ağ hizmetleri, bulut servisleriyle koordineli bir şekilde çalışma hedefinde olan bu sayede hedef bilgileri çok geniş coğrafyalara ulaştıran bir sistemdir.

Ağ izleme ve analiz hizmetleri, internet sektörü için hayati derecede öneme sahip hizmetleri kapsamaktadır. Ağ izleme hizmetleri, internete bağlı olan cihazların sürekli olarak kontrolünü yaparak, olası kesinti ya da arıza durumuna müdahale eden bir hizmeti kapsamaktadır. Bu noktada internetin kesintisiz sağlanması noktasında önemli bir işlevi bulunan ağ izleme hizmetlerinin, e-posta yardımıyla yöneticileri haberdar ederek internet bağlantısının kesintisiz bir şekilde sunulmasını sağlamaktadır. Ağ izleme hizmetleri, kesinti ya da arıza durumlarına anında müdahale etme noktasında ağ yöneticilerinin uyarılmasını da sağlamaktadır. Bu sayede ağ izleme hizmetleri, etkili bir veri akışının sağlanması için  önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Ülkemizde son zamanlarda ağ izleme hizmetleri alanına yatırımlar artış göstermektedir. Bu sayede günümüz itibariyle oldukça önemli firmalar bu alanda hizmet vermeye de başlamış durumdadır.

Analiz hizmetleri, internet üzerinden hizmet sunan firmaların verilerinin analizini yaparak, hedef kitleye ulaşma oranlarına dair bilgileri yöneticilere sunmaktadır. Bu sayede internet siteleri, kendilerini güncelleyerek hedef kitleyi etkileyeme yönelik çalışmalara hız vermektedir. Esasında analiz hizmetleri, internet hizmetlerinin bir geri dönütü gibi özelliğe sahiptir. Zira bu sayede internet sitesi hareketlerinin ne kadar başarılı olduğu görülmektedir. Ülkemizde ve dünyada analiz hizmetlerinin geçmişi çok eski değildir. Ancak analiz hizmetlerinin çok hızlı bir şekilde gelişim gösterdiği de bilinmektedir. Bu hizmetlerin çok hızlı bir şekilde gelişmesinin sebebi, internetin oldukça hızlı bir şekilde yaygınlaşmasıdır.

İnternet gün geçtikçe hayatımızın her alanına girmektedir. Bu durum ise doğal olarak internetin kullanımını arttırmaktadır. İnternet üzerinden hizmet sunan sitelerin en çok üzerinde durduğu konulardan birisi, veri transferlerinin güvenli bir şekilde sağlanıp sağlanmaması durumudur. Bu noktada band genişliği yönetim hizmetleri etkili bir şekilde hizmet sunmaktadır. Veri merkezi sağlamlaştırma projeleri sayesinde veri akışı hızlı ve güvenli bir şekilde sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra bulut ortamı ya da farklı diğer uygulamalar sayesinde internet üzerinden veri akışının güvenli bir şekilde sağlanması mümkün olmaktadır. Band genişliği konusu esasında internet trafiğiyle yakından ilgili bir konudur. Zira band genişliği, internet üzerindeki veri trafiğinin seri bir şekilde yürütülmesini sağlamaktadır. Bundan dolayı internet hizmetleri açısından band genişliği yönetim hizmetleri hayati bir görevi yerine getirmektedir.

Band genişliği yönetim hizmetleri, internet ortamında artan veri trafiğinin düzenlenmesi amacını güden hizmetleri kapsamaktadır. İnternet ortamında artan veri trafiği sayesinde internet üzerinden internet siteleri rahatça işlem yapabilmektedir. Ancak zaman zaman internet trafiğinde sıkışıklık yaşanmaktadır. Böyle durumların oluşması esasında band genişliğinin yetersiz kalmasından kaynaklanmaktadır. Band genişliği yönetim hizmetleri tam da bu noktada devreye girerek veri akışının düzenli bir şekilde sağlanması noktasında önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Bu durum ise doğal olarak internet üzerinden verimli ve akışkan bir şekilde bilgi transferinin sağlanmasını mümkün kılmaktadır.

Ülkemizde internet kullanımı oldukça hızlı bir şekilde artmaktadır. Günümüz itibariyle hemen her evde internetin bulunduğunu varsayarsak, internet bağlantısını mümkün kılan sunucuların üzerindeki yükün miktarının ne kadar çok olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu noktada önemli bir ihtiyaca çözüm bulmak amacıyla ortaya çıkan sunucu yük paylaşım hizmetleri, sunucuların üzerindeki veri yükünü hafifletmektedir. Böylece, internetin kesintisiz ve sürekli olarak verilmesi mümkün olmaktadır. Bu doğrultuda sunucu üzerindeki yük paylaşımı bazı teknolojik cihazlarla olabildiği gibi bulut sistemleri aracılığıyla da sunucuların üzerindeki veri yükü azaltılabilmektedir. Bu durum ise doğal olarak internetin kesintisiz bir şekilde kullanılmasında önemli bir etki olarak karşımıza çıkmaktadır. Esasında sunucu yük paylaşımı hizmetleri, belirli argoritma çerçevesinde çalışma sistemi olan hizmetlerdir.

Ülkemizde sunucu yük paylaşımı hizmetleri son zamanlarda etkili bir şekilde gelişim göstermiş durumdadır. Bu noktada etkili bir sunucu yük paylaşım hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla, farklı alternatif seçeneklerin devreye girdiği de bilinmektedir. Esasında sunucu yük paylaşım hizmetleri, internet, e-ticaret, intranet ve exranet gibi uygulamaların etkili bir şekilde hizmet sunabilmesi noktasında önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Bundan dolayı günümüz itibariyle, sunucu yük paylaşım sistemlerine olan talep günden güne artış göstermektedir. Ayrıca farklı ücretlendirmelerin söz konusu olduğu sunucu yük paylaşım hizmetleriyle alakalı hizmet sunan firmaların sayısı günden güne artış göstermektedir. Bu durumda doğal olarak bir rekabet ortamının oluşmasını sağlamaktadır.